Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Περί Βραχμάνων


Τι λογής ήταν οι άνδρες εκείνοι και με ποιο τρόπο κατοικούσαν την απόκρημνη αυτή τοποθεσία, ο ίδιος ο Απολλώνιος τα περιγράφει· διότι σ’ έναν λόγο του προς τους Αιγυπτίους λέει:

«Είδα Ινδούς Βραχμάνες να κατοικούν επάνω στην γη και όχι επάνω σ’ αυτήν, να είναι περιτειχισμένοι χωρίς τείχη, να μην κατέχουν τίποτε και να τα έχουν όλα.»

Αυτά τα έγραψε με τρόπο αινιγματικό, ενώ ο Δάμις λέει ότι αυτοί κοιμούνται καταγής, ότι στρώνουν πάνω στην γη χόρτα, τα οποία οι ίδιοι διαλέγουν, ότι τους είδε να αεροβατούν, δύο πήχεις πάνω από την γη, όχι για επίδειξη θαυματοποιίας, διότι οι άνδρες αυτοί έχουν αποβάλλει αυτή την ματαιοδοξία, και ότι, όσα κάνουν μετεωριζόμενοι με την βοήθεια του Ήλιου πάνω από την γη, τα κάνουν ως κάτι ευπρόσδεκτο από τον θεό. Το πυρ, που αποσπούν από την ακτίνα, αν και έχει υλική φύση, ούτε σε βωμό το καίνε ούτε σε κλιβάνους το φυλάνε, αλλά όπως οι ακτίνες που πηγάζουν από τον ήλιο και ανακλώνται στο νερό, ομοίως και το πυρ αυτό το θεωρούν μετέωρο και κινούμενο πέρα δώθε στον αιθέρα.

Προσεύχονται στον Ήλιο, ο οποίος κυβερνά τις εποχές σύμφωνα με την θέλησή του, ώστε αυτές να εναλλάσσονται κανονικά επί της γης και να ευημερεί η Ινδική, και κατά την διάρκεια της νυκτός θερμοπαρακαλούν την ακτίνα του φωτός να μην χαθεί λόγω του σκότους, αλλά να μείνει μαζί τους, ακριβώς όπως την έφεραν κάτω. Τέτοιο είναι λοιπόν το νόημα της φράσεως του Απολλωνίου «στην γη είναι οι Βραχμάνες και όχι στην γη.»

Το «περιτειχισμένοι χωρίς τείχη» πάλι δηλώνει τον αέρα, κάτω από τον οποίο ζουν, διότι, ενώ θεωρούνται ότι διαμένουν στο ύπαιθρο, απλώνουν ψηλά πάνω από τον εαυτό τους κάποια σκιά, και έτσι όταν βρέχει όχι μόνο δεν μουσκεύονται, αλλά και κάτω από τον ήλιο βρίσκονται, όταν αυτοί το θέλουν.

Τέλος το «μολονότι δεν κατέχουν τίποτε έχουν τα πάντα» ως εξής το εξηγεί ο Δάμις: όσες πηγές προς χάρη των Βάκχων αναπηδούν από την γη, όταν ο Διόνυσος αυτούς και την γη τραντάζει, τόσες υπάρχουν και σ’ αυτούς τους Ινδούς και όταν ψυχαγωγούνται και όταν ψυχαγωγούν. Εύλογα λοιπόν ο Απολλώνιος λέει ότι αυτοί που μπορούν να προμηθεύονται όσα θέλουν με τρόπο αυτόματο και χωρίς προσπάθεια, αυτοί έχουν εκείνα που δεν έχουν. Αυτοί συνηθίζουν να αφήνουν μακριά τα μαλλιά τους, όπως παλιά οι Λακεδαιμόνιοι και οι Θούριοι, οι Ταραντίνοι και οι Μήλιοι και γενικά εκείνοι στους οποίους επικρατούσαν τα λακωνικά ήθη, περιδένουν ταινία λευκή γύρω από το κεφάλι, περπατούν ξυπόλητοι και δίνουν στο ρούχο τους σχήμα όμοιο μ’ εκείνο των εξωμίδων. Η ύλη του ενδύματος είναι μαλλί, το οποίο το παράγει κατ’ ευθείαν η γη μόνη της, λευκό όπως της Παμφυλίας, μαλακώτερο όμως, ενώ το λίπος, όπως το λάδι της ελιάς, στάζει από αυτό.

Αυτό το μαλλί το κάνουν ιερό ένδυμα και αν κάποιος άλλος από τους Ινδούς επιχειρήσει να το ξεριζώσει, η γη αρνείται να αποχωρισθεί το μαλλί αυτό. Όσο για την δύναμη του δακτυλιδιού και της ράβδου, που και τα δύο τα φέρουν οι σοφοί, αυτά κατορθώνουν τα πάντα· αυτά τα δύο τα τιμούν με απερίγραπτο σεβασμό.

Βίος Απολλωνίου, Βιβλίο Γ, Κεφάλαιο XV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.