Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

26η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη
Αρχές Νοεμβρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε στην Λαμία μια συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας με θέμα «Εξωχριστιανικές, αιρετικές και αποκρυφιστικές θεωρήσεις περί του Χριστού». Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση του πατρός Τσουρού:

«Ο εισηγητής αφού ανέλυσε με λεπτομέρεια τις διάφορες τάσεις στον νεοπαγανιστικό χώρο σχετικά με τις δοξασίες περί Χριστού, τόνισε πως όσοι από τους νεοπαγανιστές δεν αρνούνται την ιστορική ύπαρξη του Χριστού, την παραχαράσσουν. Το βέβαιο είναι ότι ο Ιησούς Χριστός του νεοπαγανισμού δεν είναι ο Ιησούς Χριστός των Ευαγγελίων, δεν είναι όπως θα τον ήθελαν οι διάφοροι νεοπαγανιστές, ιστορικό πρόσωπο μεν, αλλά εθνικός επαναστάτης ή σοφιστής. Ακόμη δεν είναι μυθικό ή αλληγορικό κατασκεύασμα. Δεν ήταν Έλληνας ή ο Απολλώνιος Τυανέας, θεώρηση που σαγηνεύει Έλληνες ορθοδόξους εμφορουμένους από εθνικιστικά αισθήματα και πάνω από όλα δεν ανήκε σε κανένα αρχαιοειδωλολατρικό πάνθεον.»

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο συνέδριο, αλλά η δημόσια αναφορά του ονόματος του Απολλωνίου από ορθόδοξα χείλη είναι μάλλον πρωτοφανής και ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτη. Αυτό υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη θεώρηση γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή, σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.