Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Ο Μάριος Μπέγζος για τον Ιησού


Τα παρακάτω είναι από μια συνέντευξη του κοσμήτορα της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάριου Μπέγζου το 2010 σχετικά με την ιστορικότητα του Ιησού.

*  *  *

Με την ιδιότητά σας πια την επιστημονική, τι λένε οι ιστορικοί για τον Ιησού; Είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι υπήρξε ιστορικό πρόσωπο;

– Υπάρχουν κάποιες ιστορικές μαρτυρίες για τον Ιησού, αλλά το σημαντικότερο για τον Ιησού δεν είναι η ιστορική του ύπαρξη, είναι η πίστη των ανθρώπων. Δηλαδή είναι σαν να ρωτάμε, αν φέρουμε παράδειγμα από τον χώρο της τέχνης, αν οι αδελφοί Καραμάζωφ υπήρχαν και έγινε η δίκη τους και έχουμε τα πρακτικά και είναι ή δεν είναι έτσι… Πάντοτε στον χώρο της πίστης μιλάς για την σημασία του πράγματος και όχι για το ίδιο το πράγμα το οποίο σε τελευταία ανάλυση χλωμιάζει.

Επειδή είναι χώρος πνευματικός και λειτουργούν άλλες σταθερές…

– Άλλες σταθερές και κοιτάξτε… Κάτι το οποίο αποδεικνύεται, επιβάλλεται κιόλας. Αν η ύπαρξη του Χριστού αποδεικνυόταν μαθηματικώς – ιστορικώς, θα ήταν υποχρεωτική για τους ανθρώπους, ενώ τώρα είναι στην διάθεση των ανθρώπων. Δεν είναι υποχρεωτική, δεν είναι δεσμευτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.