Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Το περιστατικό με τον κιθαριστή


Προσήλθαν λοιπόν στις πύλες, και οι φρουροί τίποτα δεν τους ρωτούσαν, αλλά περιεργάζονταν την εμφάνισή τους και απορούσαν· διότι οι τρόποι τους έδειχναν ιεροί και σε τίποτα δεν έμοιαζαν μ’ εκείνους που κάμνουν εράνους για τους ναούς ζητιανεύοντας. Ενώ όμως διέμεναν σ’ ένα πανδοχείο κοντά στις πύλες και δειπνούσαν, γιατί είχε πια βραδιάσει, έρχεται σαν να πήγαινε σε γλέντι κάποιος μεθυσμένος, που διέθετε καλή φωνή και περιδιάβαινε την Ρώμη τραγουδώντας τις μελωδίες του Νέρωνος· αυτός ήταν διορισμένος με μισθό για τον σκοπό αυτό, και όποιον άκουγε αδιάφορα ή δεν έδινε αμοιβή για την ακρόαση, του είχε δοθεί το δικαίωμα να τον οδηγεί στην φυλακή με την κατηγορία ότι τάχα δεν δείχνει ευσέβεια.

Αυτός είχε και κιθάρα και όλη την εξάρτηση την κατάλληλη για κάποιον που παίζει κιθάρα, καθώς και κάποια χορδή, από τις δεύτερες και μεταχειρισμένες, μέσα σε θήκη, για την οποία έλεγε ότι την είχε αγοράσει από την κιθάρα του Νέρωνος, πληρώνοντας δύο μνες, και ότι δεν θα την πουλούσε σε κανέναν, αν δεν είναι κιθαρωδός από τους αρίστους και από αυτούς που θα αγωνιστούν στους Πυθικούς αγώνες. Αφού λοιπόν έκαμε το προανάκρουσμα, χτυπώντας τις χορδές, και τραγούδησε έναν σύντομο ύμνο του Νέρωνος, προσέθετε μελωδίες, άλλες από την Ορέστεια, άλλες από την Αντιγόνη, και άλλες από οπουδήποτε αλλού, και ξαφνικά το γύρισε σε ωδές, όσες
κακοποιούσε ο Νέρων με την αισχρή φωνή του και τις στρέβλωνε.

Και επειδή όλοι άκουγαν με αδιαφορία, αυτός έλεγε ότι δείχνουν ασέβεια απέναντι στον Νέρωνα και ότι είναι εχθροί της θεϊκής του φωνής, ενώ εκείνοι δεν του έδιναν σημασία. Όταν λοιπόν ο Μένιππος ρώτησε τον Απολλώνιο, πώς ακούει αυτά που ο κιθαριστής λέει, εκείνος «πώς τα εκτιμώ;» είπε, «όπως ακριβώς και τα τραγούδια του. Εμείς όμως, Μένιππε, ας μη θεωρούμε προσβλητικά τα λόγια του, αντιθέτως, αφού του δώσουμε την αμοιβή του για την επίδειξη, ας τον αφήσουμε να προσφέρει θυσίες στις Μούσες του Νέρωνος».

Έτσι έληξε η αναταραχή που προκάλεσε ο μεθυσμένος.

Βίος Απολλωνίου, Βιβλίο Δ, Κεφάλαιο ΧΧΧΙΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.