Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

O χαμένος Μεσσίας


Όπως προαναφέρθηκε, οι αποκρυφιστικές σχολές υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς, ο οποίος, λένε, εμφανίστηκε τον πρώτο χριστιανικό αιώνα, ήταν ένας από μια σειρά «Δασκάλων» οι οποίοι ήταν μέλη της πνευματικής ιεραρχίας του κόσμου, ζούσε σε μία από τις προηγμένες ενσαρκώσεις του με σκοπό να αναβιώσει και να διαιωνίσει την απόκρυφη αλήθεια της πνευματικής ζωής, ήταν φυσικά ιστορικό πρόσωπο. Μερικοί από τους προφήτες αυτής της θέσης τον ταυτοποιούν σίγουρα με, ή ως, τον Απολλώνιο από τα Τύανα· άλλοι λένε ότι ήταν ο Γιεχοσούα μπεν Παντίρα, ένα πρόσωπο που αναφέρεται στο Ταλμούδ και στην Βαβυλωνιακή Γκεμαρά, χρονολογούμενο περί το 115 π.Χ. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν κανείς εκ των δύο, αλλά ήταν ο ίδιος του ο κανονικός εαυτός Ιησούς.

Mερικά υπάρχοντα στοιχεία δίνουν βάση στην θεωρία ότι ο Απολλώνιος είναι το ιστορικό πρόσωπο πίσω από τους βιβλικούς χαρακτήρες τόσο του Ιησού όσο και του Παύλου. Τα στοιχεία ότι εν πάση περιπτώσει ήταν η πραγματική προσωπικότητα πίσω από την σκιώδη φιγούρα του Απ. Παύλου είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αξίζουν σοβαρή μελέτη. [...]

Έχουμε πει ότι μπορεί να υπήρξε ένας άνθρωπος θείος ή σχεδόν θείος κατά τον πρώτο χριστιανικό αιώνα. Ίσως να υπήρξαν είκοσι, ή χίλιοι απ’ αυτούς. Πραγματικά διαπιστώνεται ότι γεννήθηκε το ίδιο περίπου έτος μ’ εκείνο της γέννησης του Ιησού ένας τόσο ξεχωριστός Δάσκαλος Σοφίας που η φήμη για την γνώση, την ευσέβεια, την θεραπευτική δύναμη και τον υπεράνθρωπο χαρακτήρα του αντήχησε σε όλη την εγγύς Ανατολή, ενώ ουδείς επί περίπου δύο αιώνες φαίνεται να είχε ακούσει για τον άνδρα από την Γαλιλαία.

Και υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη μεταξύ των οξύνοων μελετητών ότι όταν ξεκίνησαν να γράφουν για τον Ιησού τον τρίτο αιώνα, αναφέρονταν στην πραγματικότητα σε αυτόν τον άλλο άνδρα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Απολλώνιο από τα Τύανα, με του οποίου την ζωή οι θρησκευτικοί θεωρητικοί μπέρδεψαν το πρόσωπο που τελικά θα ονομαζόταν Ιησούς. Οι προϋποθέσεις της υπόθεσης γίνονται πιο ενδιαφέρουσες όσο βαθύτερα εξετάζεται το θέμα.

The Case of the Missing Messiah

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.