Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο μύθος του Ερμή και του Αισώπου


Σε νηπιακή ηλικία, Μένιππε, μου διηγήθηκε η μητέρα μου έναν μύθο περί της σοφίας του Αισώπου. Ήταν κάποτε βοσκός ο Αίσωπος και έβοσκε το κοπάδι του κοντά στο ιερό του Ερμή, επιθυμούσε όμως την σοφία και προσευχόταν στον θεό για την εκπλήρωση της επιθυμίας του αυτής. Αλλά και πολλοί άλλοι επισκέπτονταν τον ναό του Ερμή, ζητώντας το ίδιο και αφιερώνοντας άλλος χρυσό, άλλος άργυρο, άλλος κηρύκειο από ελεφαντόδοντο και άλλος κάτι άλλο επίσης πολύτιμο.

Ο Αίσωπος όμως βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση, ώστε τίποτα παρόμοιο να μην διαθέτει, και επί πλέον φειδωλευόταν κι αυτά που είχε. Κάνει λοιπόν σπονδή με γάλα τόσο, όσο δίνει ένα πρόβατο όταν το αρμέγεις, και φέρνει στον βωμό κερί τόσο, όσο χωράει σε μια χούφτα, και σκεπτόταν να του προσφέρει δείπνο με μυρτιές, αφού παρέθεσε ελάχιστα τριαντάφυλλα και μενεξέδες. «Τι ανάγκη υπάρχει Ερμή» έλεγε, «να πλέκω στεφάνια και να παραμελώ τα πρόβατα;»

Όταν λοιπόν έφθασε η ορισμένη μέρα για την διανομή της σοφίας, ο Ερμής, ως θεός της ευγλωττίας και του κέρδους, είπε σ’ εκείνον που αφιέρωσε πολλά, «εσύ πάρε την φιλοσοφία», σ’ εκείνον που ερχόταν δεύτερος στα δώρα, «εσύ πάρε την ρητορική» και στους άλλους «σ’ εσένα την αστρονομία, σ’ εσένα την μουσική, σ’ εσένα την επική ποίηση, σ’ εσένα την ιαμβική».

Όταν όμως, αν και συνετώτατος, κατανάλωσε χωρίς να το καταλάβει όλα τα μέρη της φιλοσοφίας, ξεχνώντας ότι παραμέλησε τον Αίσωπο, τότε θυμήθηκε τις Ώρες, οι οποίες τον ανέθρεψαν στις κορυφές του Ολύμπου, τον καιρό που ήταν ακόμη στα σπάργανα, με το να του διηγηθούν κάποιον μύθο περί του βοός, που τον είχε διηγηθεί στον άνθρωπο κάποιο βόδι και είχε σχέση με τον εαυτό του και την γη, άναψαν μέσα του την επιθυμία για τα βόδια του Απόλλωνα· γι’ αυτό λοιπόν έδωσε στον Αίσωπο την μυθολογία, η οποία περίσσευε στο σπίτι της σοφίας, λέγοντας, «πάρε εκείνα που πρώτα έμαθα». Έκτοτε ο Αίσωπος απέκτησε την πηγή των ποικίλων μορφών της τέχνης αυτής. Τέτοια υπήρξε η ιστορία της μυθολογίας.

Βίος Απολλωνίου, Βιβλίο Ε, Κεφάλαιο ΧV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.