Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Δωδεκαετής ΙησούςΡΩΜΗ, 25 Δεκ. – Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία η οποία προσθέτει ρυτίδες στα σκίτσα των αφεντικών της μαφίας ώστε να αναγνωριστούν μετά από δεκαετίες διαφυγής, η ιταλική αστυνομία αφαίρεσε χρόνια και γενειάδα από μια εικόνα απ’ το σάβανο του Τορίνο για να δημιουργήσει αυτό που οι εφημερίδες της εβδομάδας χαιρετίζουν ως την όψη ενός νεαρού Ιησού.

«Ιδού, το πραγματικό πρόσωπο του μικρού Ιησού», γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Giornale. Η Corriere della Sera, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιταλίας, είχε έναν πιο προσεκτικό τίτλο, «Ο Ιησούς σε ηλικία 12 ετών (Σύμφωνα με Υπολογιστή)».

Σε μια χώρα γεμάτη από βρεφονηπιακούς σταθμούς και αισθησιασμό, οι εκθέσεις και οι αποκαλύψεις για την γέννηση του Ιησού δεν είναι ακριβώς σπάνιες. Αυτήν την εβδομάδα, η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία RAI αναμεταδίδουν την «Έρευνα της Γεννήσεως του Ιησού», η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με το βιβλίο «Έρευνα για το Βρέφος Ιησούς», που πωλείται στην Ιταλία.

Αλλά λίγες ειδήσεις έχουν προκαλέσει τόσες πολλές συζητήσεις όσες η εικόνα των εφημερίδων της Πέμπτης.

Το αγγελικό πρόσωπο θυμίζει τις κάρτες προσευχής που πουλούσαν τα μαγαζιά ενθυμίων του Βατικανού και τα πορτραίτα της Νέας Εποχής που εκτίθενται στην παραλία της Βενετίας. Η εικόνα δείχνει ένα δωδεκάχρονο αγόρι με ωραία λεία επιδερμίδα, υαλώδη γαλάζια μάτια, σαρκώδη χείλη και κυματιστά βρώμικα ξανθιά μαλλιά χρωματισμένα με αρκετό μωβ και ροζ ώστε να υποδηλώνουν ένα ράντισμα κοσμικής σκόνης.

Η επιστημονική μονάδα της αστυνομίας της Ρώμης δημιούργησε την εικόνα κατά παραγγελία δημοσιογράφων μιας άλλης έρευνας σχετικής με τον Ιησού η οποία θα προβληθεί την νύχτα μετά τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό το πρόγραμμα, η αστυνομία τράβηξε φωτογραφίες του σαβάνου του Τορίνο και αφαίρεσε περίπου 20 χρόνια γήρανσης.

«Μας ήρθε σαν φώτιση, ίσως ήταν έμπνευση, πώς ήταν το πρόσωπό του;» είπε η Έλενα Γκουαρνιέρι, παρουσιάστρια των εκτάκτων ειδήσεων. «Αν αυτό είναι το πρόσωπο στο σάβανο, τότε αυτό είναι το πρόσωπο του Ιησού ως παιδί.»

Εκατομμύρια Χριστιανών πιστεύουν ότι το Σάβανο του Τορίνο, ένα λινό ύφασμα στο οποίο είναι αποτυπωμένο το πρόσωπο και το πληγωμένο σώμα ενός άνδρα, είναι το ταφικό σάβανο του Ιησού. Όμως μια ομάδα επιστημόνων το 1988 μετά από εξετάσεις με άνθρακα 14 χρονολόγησε το ύφασμα μεταξύ 1260 και 1390, και απεφάνθη ότι μάλλον ήταν μεσαιωνική πλαστογραφία.

Ο Πωλ Ντέιμον, ένας γεωφυσικός και μέλος της ομάδας του 1988 στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούξον, είχε σοβαρές επιφυλάξεις για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η αστυνομία.

«Νομίζω ότι είναι ανοησίες», δήλωσε. «Η εκκλησία δεν αρνήθηκε ποτέ τις χρονολογίες» προσέθεσε, για τα ευρήματα των επιστημόνων για το σάβανο.

Το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει το πρόσωπο του δωδεκαετή Ιησού, αλλά ο καθηγητής Ντέιμον εξέφρασε αμηχανία. «Το αγόρι δεν θα ήταν ξανθό», είπε.

H δις Γκουαρνιέρι παραδέχθηκε ότι η χροιά ήταν λίγο φαντασιώδης, αλλά όπως είπε τα χαρακτηριστικά μετράνε περισσότερο. Σημείωσε ότι η μαλλιαρή γενειάδα έκρυβε το σαγόνι και τα μάγουλα κι αυτό ανάγκασε την αστυνομία ν’ αναδομήσει το κάτω μέρος του προσώπου του Ιησού.

Επίσης σημείωσε ότι όταν η αστυνομία προσέθετε μειωμένη κόμη ή ρυτίδες στους μαφιόζους, δούλευε με οικογενειακές φωτογραφίες. Δεν είχε διαθέσιμες τέτοιες γενετικές πληροφορίες για τους γονείς του Ιησού.

«Είναι πολύ δύσκολο, επειδή συνέβη πολλά χρόνια πριν – και δεν είμαστε μάγοι», δήλωσε η δις Γκουαρνιέρι. «Αλλά είμαι δημοσιογράφος και αυτό βασίζεται στην αλήθεια. Είναι ανακάλυψη.»

New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.